Zhulenci a zapomenutá svoboda

22.11.2013 17:27

zdroj: https://dialog.ihned.cz/komentare/c1-61286380-zhulenci-a-zapomenuta-svoboda

Nepovolené shromáždění vyholených násilníků policie také napřed vyzve k rozchodu, než začne účastníky mlátit pendreky. Proč má na živnostníky jiný metr a místo varování rovnou zabavuje trička a knížky?

Co mají společného blahobytní členové správních a dozorčích rad státních podniků se zarostlými "huliči" marihuany? Víc, než si myslíte. A mnohem víc, než by bylo zdrávo. Obě skupiny se staly terčem represivních orgánů, které si napřed začaly vykládat zákon zcela v rozporu s dosavadní praxí, aby poté tento výklad násilím realizovaly.

Tak o půlnoci zatýkají bývalé poslance, dámu vodí v poutech pro vrahy, obstavují živnostníkům účty a zabavují tuny zahradního substrátu. V obou případech spoléhají na podporu davu a masmédií: komu by přeci vadilo, že zatkli neoblíbené členy neoblíbené strany nebo že zrušili byznys nějakým "divným feťákům"? Dovolme si opáčit: vadí nám to velice. A to bez ohledu na nízké až záporné sympatie k oběma skupinám.

Policejní razie v obchodech a skladech, v nichž sice nejsou žádné omamné látky, ale jejichž sortiment je vybudován na podporu pěstování omamné rostliny, rozdělila národ na nesmiřitelné tábory. Zastánci klidu a pořádku mají jasno: konečně policie vlétla na feťáky. Zastánci svobody mají jasno též: policajti likvidují řádné živnosti.

 

 

 

Autor pokorně přiznává, že jasno nemá. V kauze dochází ke střetu několika neochvějných principů na několika různých rovinách. Ale je dost vyděšen, že ačkoli střet o výklad "šíření a podněcování toxikomanie" je u Ústavního soudu, policie drakonicky a bez jakékoli výstrahy postihuje léta budované živnosti: zabavuje zboží (žádné drogy, jen semena a "hlínu"), zatýká živnostníky, obstavuje jim účty. Přivádí tak celé rodiny do často zcela neřešitelných situací. Zcela zbytečně: většina z nich "oplétačky se zákonem" mít nechtěla, a kdyby včas dostala signál, že její konání je nezákonné, dobrovolně by je ukončila.

Pozor na svatoušky a pokrytce

Tento list nemá v úmyslu propagovat užívání konopí k jiným než medicínským účelům - byť připomíná, že alkohol vede k páchání řádově více trestných činů, zabíjí řádově více uživatelů a likviduje řádově více rodin. (Detaily lze snadno najít ve Výroční zprávě ve věcech drog za rok 2012.) A je třeba také přiznat, že výklad (s nímž se ztotožnil i Nejvyšší soud), podle něhož prodej všech ingrediencí nutných k pěstování konopí je šířením toxikomanie, nepostrádá logiku ani zdravý rozum. Growshopy plné knížek o marihuaně nikomu jinému než pěstitelům marihuany neslouží. Otázek je však stále dost: proč policie nezasáhla proti nadnárodním řetězcům, které semínka cannabis i květináče i substrát prodávají též? Proč zasáhla v době, kdy dorazila první legálně importovaná marihuana ze zahraničí?

Svým způsobem se nelze divit lidem, kteří tleskají simplifikacím "řídit stát jako firmu". V málokteré firmě se stane, aby levá ruka dělala opak toho, co pravá. Stát před dvěma lety uznal, že marihuana je na některé obtíže nenahraditelným lékem - ale zatímco ji nedokázal dostat do lékáren, likviduje prodejce semínek a květináčů, jako kdyby šlo o varny pervitinu.

Kdo je další na řadě

Spor o výklad zákona je právě u Ústavního soudu. Počínání státu proto pochopit nelze. Místo aby podnikatelé dostali od policie varování "Toto považujeme za trestné jednání", vtrhnou policisté do provozoven, zatýkají, obstavují účty. Policii si platíme kvůli bezpečnosti, nikoli demonstracím síly. Nepovolené shromáždění vyholených násilníků policie také napřed vyzve k rozchodu, než je začne rozhánět pendreky. Proč má na živnostníky jiný metr?

Obrana svobody a předvídatelnosti práva je mnohem důležitější než hrozba, že si pár tisíc lidí vypěstuje na balkoně konopí. Nebudeme-li se bránit policejnímu monopolu na výklad zákonů, můžeme jen čekat, kam se vypraví příště. Do dýmkařství? Do vináren? Do sexshopů? Nebo k chovatelům drůbeže, kteří dle názoru policie týrají zvířata? Jedno už policie zkusila - kriminalizaci vtipu na obálce časopisu Reflex. Lze jít snadno dále.

Takřka 90 procent trestných činů spáchaných pod vlivem omamných látek nezpůsobila marihuana ani heroin, ale alkohol. Kdy přijde nějaký nový Ištvan nebo Frydrych a vytvoří originální právní konstrukci, skrze niž začne likvidovat soukromé palírny jablek a švestek?