Protidrogová policie: Pěstitelé marihuany přijdou o servis.

27.02.2014 21:11
Protidrogová policie: Pěstitelé marihuany přijdou o servis
 Pěstitelé už nekoupí potřeby pro výrobu marihuany na jednom místě.
 
Growshopy budou muset změnit styl svého podnikání, míní šéf protidrogové policie Jakub Frydrych. Není už prý možné, aby obchody s pěstitelskou technikou poskytovaly "full servis" všem, kteří si chtějí vypěstovat nelegální rostlinu doma. Policie teď podle něj nemá oporu jen ve verdiktu Nejvyššího soudu, ale nově i u Ústavního soudu. Trestání "šiřitelů toxikomanie" by tedy nemělo nic stát v cestě.
 
Ústavní soud v úterý zamítl stížnost bývalých provozovatelů growshopu na Semilsku. Potvrdil tak verdikt Nejvyššího soudu z počátku loňského roku, který prodej několika legálních komodit (semena konopí, pěstební technika, návody na pěstování a kuřácké potřeby) najednou označil za šíření toxikomanie. Protože v listopadu loňského roku na základě verdiktu Nejvyššího soudu protidrogová policie učinila masivní zátah na desítky growshopů po celé republice, rozhodnutí Ústavního soudu bylo pro policii vítané. Šéf protidrogové policie Jakub Frydrych teď věří, že konečně dojde ke změně a obchůdky s pěstitelskou technikou pro pěstování konopí změní sortiment.
 
Jakub Frydrych."Nebude to konec growshopů v Čechách, protože samy o sobě jednotlivé komodity regulované nejsou. I nadále bude možné koupit v různých obchodech vše potřebné pro pěstování čehokoliv a samozřejmě i marihuany," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Frydrych. Shánění produktů pro pěstování "trávy" se domácím pěstitelům zkomplikuje, ale policie jim v něm nezabrání. Místo toho, aby si pěstitel nakoupil vše potřebné na jednom místě, bude muset shánět ve více obchodech. "Stejně tak, jako když si dojdete do prodejny s technickým sklem, následně do hobbymarketu a prodejny chemických látek, tak bez regulace nakoupíte vše pro výrobu pervitinu. Ale to je stav přirozený," uvedl Frydrych. Ústavní soud jen potvrdil, že není možné provozovat obchod (byť za různými záminkami), jehož marketingový záměr je poskytování sortimentu pro pěstování marihuany.
 
Konec prodeje semen?
 
 
 
Nezáleží už ani na tom, zda obchody poskytují tzv. uzavřený řetězec - tedy semena, pěstitelskou techniku, návody a kuřácké potřeby. Zákon bude porušovat i ten growshop, který bude prodávat jen zlomek věcí pro pěstování zakázané "trávy". "Dám příklad. Semena konopí lze prodávat bez sankce. Ale ve chvíli, kdy semena konopí budete prodávat i s informacemi o jejich potenciálním obsahu THC a informacemi o pěstování, tak byť budete prodávat pouze semena, budete důvodně podezřelá, že se dopouštíte trestné činnosti," objasnil Frydrych on-line deníku TÝDEN.CZ.
 
 
 
Pěstování marihuany pod umělým osvětlením má policie plné zuby."Zkrátka ve chvíli, kdy se sortiment obchodu bude "motat" kolem koncovky a tou koncovkou bude pěstování marihuany a policii se podaří prokázat příčinnou souvislost mezi jednáním konkrétních osob ve vztahu k těm komoditám a ve vztahu, co je protiprávní, tak je činnost obchodu protizákonná," uvedl šéf protidrogové policie. Mračna se nad existencí growshopů v podobě, jak ji známe dnes, začala schylovat ve chvíli, kdy Nejvyšší soud označil za společensky škodlivou situaci, kdy zákazník na jednom místě může zakoupit semena konopí, potřeby pro jeho pěstování, propagační materiály a návody na pěstování i kuřácké potřeby. Ústavní soud teď i přes odpor řady právníků označil tento výklad za správný.
 
Pro řadu growshopů, do kterých na podzim loňského roku vtrhla policie a zabavila jim zboží v hodnotě milionů korun, je rozhodnutí Ústavního soudu zlomové. Z razie zůstalo asi padesát lidí obviněných a v nejbližších dnech by s nimi měly začít soudní jednání.
 
 
Bývalá ústavní soudkyně: Co svoboda podnikání?
 
Eliška Wagnerová. Jenže na pohled Ústavního soudu mají někteří právníci jiný názor. "Na rozdíl od třetího senátu Ústavního soudu mám za to, že měly být nejprve využity naznačené, mírnější prostředky. Protože k tomu zjevně nedošlo, považuji trestní represi za nepřiměřený zásah do základních práv, ať už jde o autonomii vůle, svobodu podnikání, popř. i právo na soukromý život. Že předmětné odsouzení byl nečekaný výkřik, to podporuje i konstatování reality obsažené v bodu 12 rozhodnutí, kterou Ústavní soud zjistil, leč nedbal, tj. nehodnotil v souvislosti s požadavkem předvídatelnosti práva," rozčilila se senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.
 
 
 
 
Michal Otipka.Nespokojení jsou pochopitelně i samotní podnikatelé. Majitel jedné sítě growshopů, Michal Otipka, ještě nedostal do rukou obvinění, velkou část zboží má však zabavenou od listopadu a neví, zda ji dostane zpět. On-line deníku TÝDEN.CZ řekl, že spor potáhne klidně až k mezinárodnímu soudu. "Nerozumím tomu, proč se policie zachovala tímhle způsobem. Mohla přece vydat pokyn, abychom napravili chyby a nedopouštěli se protiprávního jednání. Já se celou dobu snažím žádný zákon neporušovat. Připadá mi, že cílem celé akce bylo jen napáchat co největší ekonomické škody," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ.
 
Sám údajně vlastní důkazy i svědky na to, že se policistů už při akci Milion Marihuana March 2013 ptal, co všechno smí ve svém obchodě mít, aby neporušoval zákon. Oni mu nastínili jen to, že nesmí prodávat "ucelený řetězec", tedy semena, kuřivo, věci na pěstování a návody. Teď je však podle šéfa protidrogové policie všechno zase úplně jinak. "Byl bych rád, kdyby to naši zákonodárci vyřešili stejně, jako se to stalo v Německu. Tam se dostala k moci křesťanská strana a zakázala prodej konopných semen. Alespoň se vyjasnilo, co se smí a co ne," uzavřel Otipka. Sám ve svém obchodě údajně semena ani kuřácké potřeby pro jistotu neprodává. Jeho sortiment se prý stejně jako pro pěstování marihuany hodí i pro pěstování bylinek nebo vzácných rostlin.
 
zdroj: tyden.cz