Od dubna 2014 by si mohli nemocní pěstovat marihuanu sami doma

28.03.2014 16:45
Nemocní by si mohli pěstovat marihuanu sami, uvedl Plíšek
 
Od dubna 2014 by si mohli nemocní pěstovat marihuanu sami doma  
Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek, který má na starosti proces zavedení léčebného konopí, připustil, že se uvažuje o povolení pěstovat konopí doma. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo.
 
 
 
"Pokud v Německu jde samopěstovat konopí pro léčebné účely, tak je otázka, zda se touto cestou do budoucna také vydat," řekl Právu Plíšek..
 
Náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.V Německu přitom tento model nemá dlouhodobou tradici. O možnosti pěstování konopí v domácnostech nemocných rozhodl německý vrchní správní soud teprve koncem loňského roku.
 
Plíšek dodává, že ani při uplatnění tohoto principu by neměla panovat anarchie. Všichni, kdo by si pěstovali zelenou medicínu, by museli být pod dohledem lékaře. S novinkou by zároveň muselo souhlasit i vnitro a národní protidrogová centrála. Plíšek uznal, že současný zákon je nefunkční, protože dovoz lékařské marihuany ze zahraničí je zpožděný.
 
V Česku je léčba marihuanou povolena od letošního dubna. Nemocní však dál trpí bolestmi a nemohou si od nich zelenou medicínou ulevit. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž zakázal pojišťovnám přispívat na přírodní medikament. Léčba dovezenou drogou by tak ve výsledku přišla nemocné až na deset tisíc korun měsíčně.
 
Zájem o dovoz léčebného konopí zatím nebyl nijak převratný, Plíšek ovšem uvedl, že od dubna dostal již tři žádosti o udělení dovozní licence. Zákon počítá s tím, že od dubna 2014 by si nemocní mohli sami pěstovat marihuanu pro zmírnění zdravotních potíží doma.
 
V Česku mají největší zájem o užívání lékařské marihuany nemocní trpící roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Účinky konopí chtějí rovněž využívat pacienti trpící bolestmi. V současné době se v zahraničí rozvíjí výzkum účinků lékařské marihuany na příznaky Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Podle ministerstva zdravotnictví tedy o předepisování zelené medicíny jeví největší zájem psychiatři, neurologové a onkologové.
 
 
zdroj: tyden.cz