Frydrych a zneužívání policie

13.01.2014 10:28

Frydrych a zneužívání policie

 
 

 

20. listopadu 2013

Národní protidrogovou centrálu ovládají fanatičtí protidrogových bojovníci, kteří ze svého policejního útvaru udělali nástroj protikonopného aktivismu a snaží se všemi dostupnými prostředky prosazovat svou verzi morálky. Zákony jsou pro ně vedlejší. Je třeba okamžitě odvolat Jakuba Frydrycha!

Zátah policie na growshopy pokračuje. Navzdory demonstracímpetici a nelibosti komentátorů.

Bohužel se potvrzují obavy, že policie šla nejen po prodejcích, kteří se nepřizpůsobili judikátu Nejvyššího soudu - obětmi zásahu se stali i ti, kteří ze sortimentu vyřadili literaturu i kuřácké potřeby a ponechali pěstitelské potřeby a konopná semena. Policie očividně vykládá judikát velice volně. Ještě děsivější jsou pak zdůvodnění domovních prohlídek, kde se na rovinu říká, že není jasné, co vlastně klást podezřelým za vinu - při troše štěstí se třeba něco najde.

Proč?

Proč se však policie najednou odhodlala k plošné razii nevídaného rozsahu, když odsouzení "pachatelů" není zdaleka jisté? Proč napřed nevyzkoušela postup na jednom hříšníkovi, jako to dělávala dosud? Vždyť v případě úspěchu by se ostatní nové realitě jistě rádi přizpůsobili, stejně jako letos na jaře. Na první pohled zátah opravdu nedává smysl a pochybují o něm i sami zasahující policisté (ale ne dost na to, aby dali výpověď). Proč tedy najednou taková demonstrace síly?

Důvod je patrně velmi jednoduchý. Cílem zátahu totiž vůbec není zabránit páchání trestné činnosti ani dostat provozovatele před soud (a pak do vězení). Cílem je ukončit činnost growshopů. Což nastane v mnoha případech i tehdy, když na soud ani nedojde (viz. fiasko s JXD) nebo když se majitel zahradnictví úspěšně obhájí.

Proč by se však měla policie snažit za každou cenu ukončit činnost desítek growshopů, když není zdaleka jisté, že jejich činnost je skutečně v rozporu se zákonem? Vysvětlení je opět prosté. Plukovník Frydrych a další pánové z Národní protidrogové centrály growshopy nemají rádi. Považují jejich provozování za nemorální a zneužívají policii k tomu, aby vnutili svou verzi morálky společnosti. K dosažení svého cíle jsou ochotni balancovat na hraně práva a vykládat zákony i judikáty hodně kreativním způsobem. Co na tom, že nakonec z toho možná bude fiasko - většina growshopů zatím zkrachuje nebo to kvůli nestabilnímu právnímu prostředí radši zabalí, takže cíle bude dosaženo. A co na tom, že zvolený postup posouvá naši křehkou demokracii směrem k orientálním despociím, kde nikdo neví, co se smí a co ne a kdy na něho přijde řada. Účel přece světí prostředky...

Protikonopní aktivisté

Tímto dostává celý zátah smysl, i když poněkud zvrhlý. Netřeba vymýšlet konspirační teorie. NPC ovládají fanatičtí protidrogoví bojovníci, kteří si ze svého policejního útvaru udělali nástroj protikonopného aktivismu a když nemohou přímo tvořit zákony, snaží se aspoň všemi dostupnými prostředky prosazovat svůj světonázor. Zákony jsou pro ně pouhým prostředkem k dosažení cíle - utopického světa bez drog. Jejich základním dogmatem totiž je, že drogy jsou zlo:

"Drogy jsou zlo, které společnost rozkládá nejen ekonomicky, ale zejména zdravotně a sociálně."

Tvrdošíjně si odmítají připustit, že za onen rozklad může do značné míry právě to, že jsme ty zlé drogy postavili mimo zákon, i to, že házet všechny zakázané psychoaktivní látky do jednoho pytle s nálepkou drogy je hloupost. A všechny drogy nejspíš podporují zahálčivý způsob života, což je opravdu formulace z oficiálního dokumentu  Policie ČR a Ministerstva vnitra... Ještě někdo pochybuje o tom, že základní motivací těch pánů je šířit svou verzi morálky?

Co dál?

Ale co teď? Ta dobře míněné petice, která žádá Úřad vlády o "zastavení zásahů proti growshopům", se netýká jádra problému. V tuto chvíli už vůbec nejde jen o konopí ani o growshopy. Jde o to, že jeden z útvarů Policie ČR se utrhl z řetězu a je vedením zneužíván k potlačování a kriminalizaci těch, kteří se mu znelíbili. Dnes jsou to zahradnictví s konopným listem, včera to byl JXD, předtím organizace testující tablety extáze na tanečních akcích či vydavatel konopné kuchařky. Zítra to může být třeba magazín Legalizace nebo Konoptikum - Jakub Frydrych je také nemá rád. Když bude akce korunována úspěchem, možná se inspirují i další policejní útvary a řeči o policejním státě se opravdu stanou skutečností. A to už zajímá i ty, kterým je jinakkonopí ukradené.

Z výše uvedených důvodů proto požaduji okamžité odvolání šéfa NPC Jakuba Frydrycha, který zneužívá svěřenou funkci k prosazování osobních cílů. Kdo mi pomůže sepsat petici?

Dodatek: Zatímco jsem sepisoval tento text, adiktolog Tomáš Zábranský došel navzdory horečce k obdobnému závěru:

"Hraje se o to, zda represivní orgány mají vynucovat zákon, nebo formulovat 'morálku' a pak trestat její 'porušování' mimosoudně - například ekonomickou likvidací 'hříšníků'."

Na rozdíl ode mě to dokázal napsat stručně a jasně :-)

Dodatek (26.11.2013): Jakub Frydrych si udělal blázny ze Stanislava Pence, kterému místo odpovědi poslal naprostý blábol. Na rovinu však přiznává:

"Stonek listu [...] symbolizuje kořeny tradičních hodnot, na kterých je naše společnost postavena a jejichž ochraně jsme se rozhodli sloužit."

To je přesně ono! O vymáhání práva opravdu nejde. Oni se prostě rozhodli sloužit ochraně hodnot, které sami považují za tradiční a správné.

#konopí #prohibice #zákon #toxikomanie