Spolutvůrce zákona: Legální konopí v cizině? Provokace! .. říká Rektor UK... Východisko spolu s neomezováním lidských svobod a právo na léčbu. říká asanace2

25.02.2014 09:37
Rektor UK
Spolutvůrce zákona: Legální konopí v cizině? Provokace
 
 
Nový rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima se ještě coby děkan 1. lékařské fakulty UK podílel na přípravě zákona o léčebném konopí. Ten už sice rok platí, v praxi však stále nefunguje - konopí není pacientům dostupné v lékárnách a doktoři ho tak nemohou předepisovat. V e-mailovém rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ Zima tento stav kritizuje. Nelíbí se mu však ani druhý extrém - marihuana dostupná všem, jako tomu je například v Coloradu nebo v Nizozemsku. Umožní prý jen příchod dalších lobbistů obchodujících s lidskou slabostí.
 
Zatímco Česká republika nedokáže v uspokojivém časovém horizontu vyřešit problém, jak dostat léčebné konopí z Nizozemska do tuzemských lékáren, jiné státy uvolnily konopnou politiku zcela. Zakoupit si a vykouřit marihuanovou cigaretu může člověk legálně nejen v Nizozemsku, ale i americkém Coloradu nebo Uruguayi. O legalizaci konopí se začalo hovořit i v sousedním Německu. Ve Španělsku je možné pěstovat si marihuanu pro vlastní potřebu, nesmí se však prodávat. Volnější přístup k látce má i řada dalších zemí, třeba v Kanadě si pacient smí pro léčbu marihuanu sám pěstovat nebo si sehnat svého pěstitele.
 
 
 
PROVOKACE? (pozn.asanace2) 
 
Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima stál u zrodu zákona o léčebném konopí, ale je proti legalizaci marihuany.Český zákon o léčebném konopí podepsal bývalý prezident Václav Klaus v únoru 2013, tedy přesně před rokem. Platit začal v březnu. Ale ani takřka po roce není marihuana, která by měla ulevit nemocným rakovinou, Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, lupénkou a řadou jiných onemocnění, dostupná v lékárnách. Odborníci varují, že pacienti si konopí v lékárnách nezakoupí ani poté, co konečně dovoz konopí z Nizozemska odstartuje. Bude totiž pro mnohé velmi drahé. Měsíční léčba vyjde podle předběžných odhadů až na deset tisíc korun měsíčně.
 
Zákon o léčebném konopí je platný už rok, ale v praxi zatím pacientům žádný užitek nepřinesl. Na jeho přípravě jste se v roce 2011 podílel. Co teď zpětně na něj říkáte?
 
Stále se domnívám, že Česká republika tento posun potřebuje a že konopí může být pro některé skupiny pacientů přínosem. Současně však nemohu říci, že bych byl zcela spokojen s tím, v jaké podobě nakonec celá norma je. Se zástupci policie a Ministerstva vnitra ČR jsme se shodli, že aby norma byla funkční pro pacienty a bezpečná z hlediska našeho záměru oddělit potřebné (tj. pacienty u nichž je léčba konopím indikovaná) od černého trhu, klíčovým nástrojem je úhrada u vybraných skupin pacientů. Konopí musí být pacientům dostupné, pokud chceme zamezit pokoutnímu pěstování a svévolnému laborování - to pouze zvyšuje rizika v trestně-právní rovině a rizika pro pacienta v rovině zdravotní. (Zdravotní pojišťovny odmítají konopí pacientům hradit - pozn. red.) Byly samozřejmě i jiné oblasti, kde jsem čekal lepší průběh a výsledek.
 
Konopí v lékárnách pořád není. Je skutečně nutné, aby bylo užívání konopí pod dohledem lékařů, nemůže si pacient pěstovat a indikovat potřebné dávky sám?
 
Tuto otázku jsme řešili prioritně a vyřešili jednoznačnou shodou. U značného množství uvažovaných indikací se bavíme o velmi závažných  diagnózách, jako je roztroušená skleróza, rakovina atd. Nemůže přece někdo myslet vážně, aby pacient s takovouto diagnózou měl posoudit vhodnost indikace, zajistit si všechno sám a nasadit si léčbu. Pokud se stále ještě bavíme o tématu léčebného využití a to je jediné téma, které jsem byl ochoten řešit za mě osobně, pak léčba je něco, kde musím rozumět tomu, co je nemoc, kterou mám léčit, co ji způsobuje a co vše se může stát (pozitivně i negativně), když do toho vstoupí konopí. Pokud má medicína a potažmo lékař nést zodpovědnost za pacienta a léčbu, kterou vede, pak je nutné respektovat, že medicína se pohybuje v určitém legislativním rámci a může pracovat jen s tím, co umíme popsat, zdůvodnit a ručit za to. Jedná se též o otázku kvality a obsahu účinných látek v konopí a množství dalších potenciálně toxických látek, které může produkt obsahovat, jako jsou třeba těžké kovy. Současně znovu připomínám, že konopí je v ČR stále látkou nelegální na seznamu omamných psychotropních látek a přece nemohu zodpovědně předložit návrh, který by doporučoval, aby kdokoli neoprávněný takovou látku vyráběl, držel či distribuoval.
 
Ministerstvo zdravotnictví vydalo v létě vyhlášku, která specifikuje, že v ČR mohou být pro léčbu používány jen čtyři druhy konopí, které se pěstují v Nizozemsku. Dokážete si vysvětlit, co k tomu ministerstvo vedlo?
 
Otázka je to spíše na ministerstvo a především pak SÚKL. Já se mohu pouze dohadovat, ale soudím, že za tím byla především zřejmě až příliš velká opatrnost a obavy z nezamýšlených efektů.
 
Celkově může pacient dostat na předpis měsíčně pouze 30 gramů konopí. Stačí to?
 
U části pacientů těch 30 gramů stačit může, ale u části nikoli. Ano, je to jeden z problémů.
 
Ministerstvo zároveň omezilo užívání konopí pro léčbu věkem pacienta, musí být starší 19 let. Proč se nemohou léčit konopím i děti?
 
Jednoznačná shoda komise byla, že léčebné používání konopí bude pouze u dospělých! Je třeba konstatovat, že konopí není kauzální léčivo odstraňující příčinu nemoci, ale látka, která tlumí či potlačuje vedlejší účinky nemoci, jako je nechutenství, křeče a podobně. Zkušeností a výsledků ve výzkumu není zase tolik u části diagnóz ani u dospělých. Zdůrazňuji přitom poznatky, jaké vyžaduje moderní medicína, aby nějaký lék mohl být používán takto široce, nebo dokonce s úhradou - tedy poznatky na úrovni tvrdých kontrolovaných studií, žádné dílčí kazuistiky, dohady nebo náhodná pozorování, skutečně tvrdě provedené kontrolované studie, a to diagnóza po diagnóze. Současně je problematické řešit aplikaci konopí u dětí a dospívajících z hlediska případných následků. Dnes například víme již poměrně prokazatelně, že intenzívní pravidelné užívání konopí může mít poměrně výrazný negativní efekt na mozek. Vliv na psychický vývoj a další roviny jsou pak navazujícími tématy. Nepovažuji to téma za zcela zapovězené, ale myslím si, že je na místě velká opatrnost a že je dobré nejdříve vědět více o tom, co a jak to dělá s dospělými, a pak se teprve pouštět na méně probádaná místa, kde již dnes víme o významných rizicích.
 
Jsou známé případy předávkování konopí? Hrozí uživateli marihuany "pro rekreační účely" nějaké poškození?
 
Pokud myslíte předávkování s následkem smrti, to je v podstatě u konopí spíše teoretické. Jinými slovy za běžných okolností se prakticky konopím nelze fatálně předávkovat, pokud nejde o nějakou specifickou alergickou reakci nebo něco podobného. Předávkování se tam omezuje především směrem na náročné psychické stavy, které se mohou rozvinout například až do podoby panických ataků v důsledku ztráty kontroly nad intoxikací a sebou samým atd. Rizikům spojeným s konopím se dlouhodobě věnují kolegové na naší Klinice adiktologie - jde především o problémy spojené například s řízením motorových vozidel nebo obsluhou nebezpečných strojů a zařízení pod vlivem konopí, vliv na psychiku a riziko provokace latentního psychického onemocnění, dále vliv na kognitivní a exekutivní funkce a obecně u chronických uživatelů narušená schopnost řídit svůj život a pracovat - ono pokud někdo chronicky užívá konopí a je pod jeho vlivem od rána do večera, tak to značně omezuje jeho schopnost fungovat pracovně i osobně. Ačkoli Samotáři a další filmy téma prezentují trochu odlehčeně, v realitě je prostě soužití s takovým člověkem nebo jeho zaměstnávání opravdu problém.
 
Co si myslíte o legalizaci konopí v Coloradu nebo v Nizozemsku? Může to být cesta, kterou by se mohl vydat celý "západní svět"?
 
Je to nyní asi především velký otazník, možná až provokace. Jsou tím prolomeny mezinárodní úmluvy o kontrole omamných psychotropních látek a současně je jasné, že to bude mít nějaké širší důsledky, a těžko říci, jaké všechny to budou. Možná dojde k velmi zásadní revizi a velké diskusi vůbec o tom, čemu říkáme drogová politika. Ale především musím říci, že se tím dala do pohybu mašinérie souvisejících ekonomických procesů, a ty mohou mít zásadnější dopad, než si myslíme a čekáme. To, že nejsme jako západní kultura příliš úspěšní ve zvládnutí tabákového a alkoholového průmyslu, to se všeobecně ví. Teď na scénu přichází další ekonomická skupina, další lobbisté, další producenti a distributoři a k tabáku a alkoholu přibude další komodita obchodující s lidskou slabostí. 
 
zdroj: tyden