S pozdravem kpt. Mgr. Barbora Kudláčková tisková mluvčí Národní protidrogová centrála SKPV

19.11.2013 17:22

Odpovědi, na některé otázky z toho mého článku: Na co bych se zeptal velitele zásahu.... Nezískal jsem je já.

Dobrý den,

reaguji na Váš dotaz ohledně zásahu policie v tzv. growshopech. Národní protidrogová centrála při těchto zásazích sehrála roli iniciační a koordinační, nicméně se jedná o samostatná trestní řízení, ve kterých je naplnění skutkové podstaty trestného činu posuzováno individuálně.

Co se týká načasování, rozhodnutí Nejvyššího soudu týkající se šíření toxikomanie a Growshopů (8 Tdo 1206/2012-24) bylo publikováno 31. 10. 2012. Usnesení bylo potřeba prostudovat a vyjasnit si jeho praktický význam. O dopadu a smyslu rozhodnutí byla dále provedena školení, jak v oblasti justice, tak Policie ČR. Poměrně dlouhou dobu zabral samotný monitoring fenoménu growshopů – tedy jejich umístění, šetření k provozovatelům a kontaktním osobám. Vzhledem k provedeným zjištěním bylo evidentní, že postup při trestním řízení, zejména při zajišťování důkazů v terénu, si vyžádá nasazení značných sil a prostředků - samotná realizace byla opakovaně odložena, převážně z personálních důvodů PČR. Uvedený čas navíc umožnil i majitelům Growshopů na zpřesnění právní situace reagovat, což bohužel učinili jen někteří.

S licencí na dovoz léčebného konopí nemá realizace nic společného. Nelze spojovat vymáhání práva a novou legislativu, která souvisí se zpřístupněním léčebného konopí. Jsou to dvě odlišné věci. Realizace se týká trestného činu šíření toxikomanie prostřednictvím některých obchodů s potřebami pro pěstování a konzumaci konopí (Growshopy). V případě konopí zákon zakazuje pěstovat druhy a odrůdy rostliny konopí, které mohou obsahovat více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů a podstata nové legislativy ani nenaznačuje, že by měla být trestně-právní úprava nedovoleného pěstování netechnického konopí a dalšího nakládání s ním legalizována.

S přáním hezkého dne

Barbora Kudláčková
-- 
S pozdravem
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
Národní protidrogová centrála SKPV